Online style a plágium

 2012.12.11. 11:56

Nemcsak a kisdoktorik és szakdolgozatok esetében mindennapos a („jóhiszemű”) plagizálás, hanem a sajtóban is. Én ugyan csak az online sajtóról tudok érdemben beszélni, mert jellemzően már csak ilyet olvasok, de ott a forrásmegjelölés nélküli szövegközlés, másolás vagy fordítás majdhogynem teljesen természetes. Hozok egy friss példát az online „élvonalból”, csak hogy illusztráljam, nemcsak blogokon vagy obskúrus informatikai híroldalakon jellemző ez.

„Ennyit kaszált a Gangnam Style előadója” címmel hozta tegnap a Portfolio.hu PSY (egy-két nappal korábban a hazai és nemzetközi sajtóban már elmesélt) sejthetően csinos gyarapodásának hírét. Az összefoglaló azért járta be a világsajtót, mert az AP készítette el és adta ki, és a hírügynökségnek rengeteg tagja és előfizetője van. A két – a nevük alapján koreai, illetve japán – szerző által jegyzett eredeti forráshírben van munka: ők nem csak a YouTube letöltésszámlálójának állását nézték meg, hanem összegyűjtöttek számos adatot az idei megaslágerről és annak előadójáról, és szakértőket is megszólaltattak.

A Portfolio.hu szerző feltüntetése nélkül publikált híre ennek az anyagnak az összefoglalója, esetenként szó szerinti, esetenként a részletekben pontatlan fordítása. Ennek ellenére az oldalon nemhogy nincs feltüntetve a forrás, de látszik a fordítónak az az igyekezete is, hogy eltüntesse az arra utaló nyomokat. Az eredetiben szereplő, a forrást egyértelműsítő és a munkamódszerre utaló mondatból („[From just those sources, PSY and his camp will rake in at least $8.1 million this year,] according to an analysis by The Associated Press of publicly available information and industry estimates”) a magyar változatban ennyi marad: „A hirtelen jött siker persze rengeteg pénz is jelent, így elemzők annak próbáltak utána járni, hogy mekkora összegről is lehet szó.” Öröm az ürömben, hogy a fordító legalább nem próbálta meg saját kutatásként feltüntetni a gyűjtést.

Így is bizalomdefektes a magyar nyelvű anyag „elemzők” meg „szakértők” hivatkozása. Én biztos nem hiszek egy név nélkül közölt írás olyan adatainak, melynek forrásai úgy általában – szintén név nélküli – szakértők. A magyar szöveg készítője egyébként annyi tényellenőrzést elvégzett, hogy aktualizálta a Gangnam Style youtube-os letöltésszámlálójának adatait (az AP hírének megjelenésekor még 880 millió körül, tegnap viszont már 900 millió fölött volt a hivatalos videó nézettsége), illetve eredeti illusztráció (lehet) a szöveg végén közölt részvényárfolyam-grafikon. A többi forrásfeltüntetés híján sunyi fordítás.

A margóra kívánkozik még, hogy a szövegre ráfért volna egy korrektúra, mert számos vesszőhibát („a szám előadója, Park Jae-sang művésznevén Psy”; „előadónak illetve a menedzserének” stb.) tartalmaz, de a fordításba is becsúsztak kisebb bakik. Például a magyar szerint az amerikai legális letöltések számításának alapja csak az Apple iTunes zenebolt volt, az eredeti ezt mint a legnagyobbat viszont csak példaként hozza. Az sem stimmel száz százalékban, hogy az előadó, Park Jae-sang (és ha nagyon kötözködni akarok, akkor: Pak Cseszang) az LG reklámarca volna: az AP hírében említett LG Uplus ugyan az LG tulajdonában van, de egy mobilszolgáltató cég, és nem azonos az elektronikai gyártóval. A magyar hír szerint a PSY és családja által részben tulajdonolt DI Corp. „kapitalizációja megháromszorozódott az elmúlt négy hónap alatt”, az eredeti szerint viszont (és egyébként a portfoliós hír végén látható grafikon szerint is) a növekedés nyolcszoros volt.

PS. ha már beszélünk róla, segítsük ki mi is néhány fillérrel a dél-koreai géniuszt:

Címkék: sajtó plágium lopás forrásmegjelölés

A bejegyzés trackback címe:

https://defakt.blog.hu/api/trackback/id/tr654959631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása