Mottó:
– Min gondolkodsz, amazon?
– Emezen.

Az idei karácsonyelő egyik nagy hazai és informatikai vonatkozású híre, hogy „immár gyakorlatilag biztosan” Magyarországon is elindítja áruházát a világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi lánca, az Amazon.com. Vizsgáljuk meg ezt a történetet, és próbáljuk felkutatni (az interneten) a releváns tényeket! A bombahírnek – melynek kapcsán igazi webshop-apokalipszist vizionáltak a lapok – két forrása van: a Világgazdaság november 28-án publikált híradása, a másik pedig a Pénzcentrum december 1-jei híre.

1. forrás

A VG anyaga („Jövőre online bolttal jöhet a Tesco, az Amazon és a Media Markt” cím alatt) alapvetően az amerikai karácsonyi vásárlási őrület kezdetét jelző feketepénteki forgalmi rekordról szól, és arról, hogy milyen szépen nő az USA-ban az online értékesítés részaránya a kiskereskedelemben. A szerző, Jandó Zoltán az amerikai számadatok összefoglalását követően – nagyon helyesen – hazai vonatkozással folytatja: megkérdezte (amint írja) a GKIeNET ügyvezető igazgatóját, Kis Gergelyt a magyarországi párhuzamokról. Egy gyors online fact check megmutatja, hogy itt nem stimmel minden: 1) a piackutató-elemző céget néhány hónapja eNET Kft.-nek hívják; 2) Kis ennek nem ügyvezető igazgatója, hanem tagja (partnere). Ezek a fő mondanivaló szempontjából nem fajsúlyos, de azért érdekes tévedések.

Kis felidézi, hogy – noha a nagyságrendek nyilván nem – a trendek itthon is hasonlóak, majd jön a kulcsmondat, amit címként gondolt érdemesnek kiemelni a szerző: „A szakértő elmondta: a 2013-as esztendő kifejezettem érdekes lehet az online kiskereskedelmi szektorban, várhatóan ugyanis piacra lép a Tesco, az Amazon és a Media Markt is.”

Ebből született a HWSW című informatikai lap híre „E-kereskedők rémálma lehet a magyar Amazon” címmel. Ebben már az a magabiztos állítás szerepel, hogy „immár gyakorlatilag biztossá vált, hogy […] az Amazon is elindítja magyarországi részlegét”. A szerző, Koi Tamás tehát egy fokkal közelebb lép a bizonyossághoz, mint forrása. Becsületére legyen mondva azonban, hogy nem csupán a VG hírére támaszkodott ebben: maga is megkereste Kis Gergelyt, aki további információkat is elárult neki az Amazon regionális terjeszkedéséről. E szerint még az idén elindul a cseh, szlovák és lengyel online áruház, ezt követően jön majd „gyakorlatilag biztosan” a magyar bolt. A hírben a küszöbön álló expanzió alátámasztására előkerül az az információ, hogy „a cég Pozsony mellett építi ki régiós raktárát”. Ez egy lényeges bizonyíték, mely a Pénzcentrum híre ugyanígy tényként említ.

A hír tehát ezen a forráságon két pillérre alapoz:


1) Kis Gergely, az eNET Kft. szakértője azt mondja: „várhatóan piacra lép [Magyarországon] az Amazon”.

2) Ezt, illetve általában a regionális terjeszkedést valószínűsíti, hogy az Amazon régiós raktárat telepít(ett) Pozsonyba.

Valljuk be, az első soványka egy pillér: állhat mögötte az elemző belsős, bennfentes forrásoktól közvetlenül szerzett jólértesültsége ugyanúgy, mint egy tényekkel köszönő viszonyban sem lévő feltételezés, megérzés. A „várhatóan” használata révén teljesen kockázatmentesített kijelentés e két véglet között bármit megenged.

A második pillér alátámasztására sem sok hard fact áll rendelkezésre. Az akkor még GKIeNET ugyan már az év elején is beszélt a pozsonyi központról („az Amazon.com már építi Szlovákiában a disztribúciós raktárát, ahonnan a közép-kelet európai piacot kívánják kiszolgálni”) egy vizsgálata összefoglalójában, és a nyáron már úgy tudta, hogy felépült a raktár („ahonnan [a cég] ősztől szolgálja ki a cseh, a lengyel, valamint a szlovák vásárlókat. Magyarország a jövő évben kerül sorra Romániával és Horvátországgal együtt”), autentikusabbnak tűnő online források nem beszélnek semmiféle Amazon-raktárról Pozsonyban.

Amit biztosan tudunk, az az, hogy az Amazon 2011. június 14-én bejelentette, hogy egy támogatói központot nyit Pozsonyban, melyből a nyugati-európai (elsősorban német, angol és olasz) kereskedőpartnerek számára nyújt call center szolgáltatást. A létesítményt 2200 négyzetméteresre tervezték és 2012 végéig több mint 200 főt terveztek felvenni. A friss helyi álláshirdetések (lásd például itt, illetve egy helyi buszon) arról tanúskodnak, hogy valóban supportközpontról van szó, és még mindig vannak betöltetlen posztok.

Ez persze nem zárja ki, hogy egy regionális logisztikai bázis is épül Pozsonyban (a város elhelyezkedése ezt simán megengedné), de ez inkább látszik a régióban élők vágyálmának, mint ténynek. De szóljon, aki talál az ellenkezőjére bizonyítékot! Nekem nem sikerült. A magyar sajtóba ez a történet mindenesetre tényként szivárgott át, a lapok – mint a HWSW is és a többiek alant – az Amazon szlovák antréjáról jellemzően mint raktárépítésről beszélnek, amivel az amerikai mamut megágyaz a régiós online áruháznyitásoknak. Egy extrém végletet képvisel ez a Digibizben (?) augusztusban publikált hír, melyben nemcsak a pozsonyi raktár kerül elő tényként, hanem az is szerepel: „Az Amazon a múlt hónapban bejelentette: tervei szerint 2013-ban belép a magyar piacra”. Csak így, forrás nélkül.

2. forrás

A Pénzcentrum híre – melyet számos más sajtóorgazmus átemelt, összefoglalt stb. – a hazai sajtóban rafináltan alkalmazott forrásra alapoz: „piaci forrásokból származó” értesülésekre. Ez a hivatkozás természeténél fogva ellenőrizhetetlen, állhat mögötte szimplán az az etikátlan szándék, hogy a lap nem akarja megnevezni a hírt napokkal korábban lehozó riválisát; állhat mögötte az újságíró jó esetben megalapozott sejtése („úgy tudjuk”) és állhat mögötte valós belsős értesülés is. Sosem tudjuk meg.

Viszont kevés dolog kelt bizalmat a szöveg megbízhatósága iránt. Ez a hír ugyanis szintén azt állítja, hogy „nemrég [...] Pozsony mellett létrehozták az első Kelet-Közép-európai lerakatot is – ez egyértelműen a régiós terjeszkedés előfutáraként értelmezhető.” Ez ugye nálunk nem állta ki a tények próbáját, és erre tromfol rá a következő mondat „Jelenleg innen látják el a szlovákon kívül a cseh és a lengyel piacokat.” Amiből az következne, hogy ezekben az országokban már működik az Amazon online áruháza – pedig bizony nem, egyikben sem.

Szóval mire oda jutunk, hogy „a Pénzcentrum.hu információi szerint a társaság 2013-ban belép a magyar piacra, és ezzel párhuzamosan Horvátországban illetve [sic] Romániában is megjelenik”, a hitelességfaktor már negatívba bukott. Ráadásul ebben az értesülésben ismét nincs új adat, pontosan erről írt hónapokkal ezelőtt a Digibiz hivatkozásokat teljesen nélkülöző híre is.

***

Összefoglalva: egy elemző rugalmasan értelmezhető állítása (várhatóan jön) és egy látszólagos félreértés vagy wishful thinking (Pozsonyban raktárt, logisztikai bázist épít[ett]) alapján jó nevű gazdasági/informatikai/mainstream lapok híreznek arról, riogatják a lokális szereplőket azzal, hogy jövőre megnyitja magyar áruházát az Amazon.com. Ettől még persze jöhet jövőre az Amazon (sőt, tőlem akár még az idén is), ám ilyen ténydefektes anyagok esetében gyanakodunk kötelező.

PS. Egy következő posztban megpróbálom összeszedni, hogy kiknek kéne tudnia arról, hogy ha jön az Amazon, meg hogy jellemzően milyen stratégiával lép be a cég egy új piacra.

Címkék: magyarország szlovákia online amazon support pozsony áruház center amazon.com e-kereskedelem

A bejegyzés trackback címe:

https://defakt.blog.hu/api/trackback/id/tr714947449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása